Behandling med apnéskinne/snorkeskinne

Snorkeskinne

Somnodent skinne

Apnéskinne/snorkeskinne som brukes under søvn er idag en vanlig behandlingsform, og som anbefales   som førstevalg ved ”sosial” snorking (uten pustestopp) og ved mild og moderat form for søvnapné.

Hos personer med alvorlig søvnapné brukes oftest en pustemaskin (såkalt CPAP) som pustehjelp, men apnéskinne kan også benyttes med godt resultat av pasienter som ikke kan gjøre bruk av CPAP. I tilfeller med alvorlig søvnapné er likevel sjansen for å oppnå et medisinsk akseptabelt resultat lavere. Det er viktig å skille ut alvorlige former for søvnapné, fordi disse primært skal behandles innen spesialisthelsetjenesten.

Hvordan fungerer skinnen?

Mekanism

Virkningsmekanisme for skinne

En apnéskinne holder underkjeven og tungen i en fremskjøvet posisjon som forhindrer kollaps i svelget og som dermed effektivt holder luftveiene åpne og motvirker således snorking/pustestopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Justerbar skinne

Skinnen fremstilles individuelt, basert på at man tar avtrykk av dine tenner/kjever. Prefabrikkerte skinner (one-size-fits-all) kan kjøpes på internett, apotek etc. men disse har dårlig passform og effekt. Det er viktig at skinnen er justerbar slik at den kan innstilles til den rette posisjonen av underkjeven. Generelt anbefales individuelt tilpassete skinner fordi disse er mer behagelige og har bedre effekt enn de prefabrikkerte. Vi benytter Somnodent® -skinner som førstevalg, fordi den, har meget god vitenskapelig dokumentert effekt.

Bivirkningene av behandling med apnéskinne er små og oftest forbigående. For eksempel kan enkelte oppleve økt spyttsekresjon og stivhet i ansikts- og tyggemuskulatur de første ukene. Noen ganger oppstår permanente forandringer i bittet. Disse er oftest ubetydelige og bekymrer sjelden pasienten, og dette må avveies mot at skinnen gir en effektiv behandling av sykdommen.

Det er viktig at tannlegen som utfører behandlingen har den erfaring og kunnskap som kreves. Tannlegen må ha videreutdanning i søvnmedisin og det er nødvendig med et tett samarbeid med kompetente medisinske spesialister.

Kontakt oss!